Rijders

Viktor Toonen

Een heerlijk zonnetje, dik zwart ijs, een licht briesje en nauwelijks iemand te bekennen.
Idyllische schaatsomstandigheden waar samen met mij menig Nederlander van droomt maar eigenlijk zelden meemaakt. Dit in combinatie met de complexiteit en persoonlijkheid van schaatsen in het algemeen maakt dat ik schaatsen misschien wel de mooiste sport vind die er is. De marathon brengt alles samen: koers, schaatsen en met een beetje geluk prachtig natuurijs. De natuurijsreeks staat daarom al met rode stift omcirkeld in de agenda!

Afgelopen seizoen was voor mij het eerste jaar in het landelijk peloton. Solo onder de vlag van de destijds nieuwe schaatsclub Arktika deed ik hier alle eerste indrukken op. Met een mooi team van super gemotiveerde mensen hebben we hier afgelopen zomer een volwaardig team van kunnen maken wat voor mij een extra zet in de rug geeft om er aankomend seizoen iets gaafs van te gaan maken!

Martijn de Boer

Ik ben Martijn de Boer en kom uit Leeuwarden ik kan misschien wel zeggen dat het schaatsen bij mij vroeg is begonnen. Met 5 jaar stond ik al
achter de slee op de Bonkevaart. In mijn jeugd heb ik altijd in Thialf Heerenveen geschaatst en tijdens mijn studie is mijn thuisbaan de Vechtse-banen in Utrecht geworden. In de afgelopen jaren ben ik het marathon schaatsen gaan ontdekken en uiteindelijk na een aantal seizoen bij de beloften uit te komen.
En ik ben er voorlopig nog niet klaar mee. Mijn mooiste wedstrijd tot nu toe…?
De Marathon op natuurijs in Haaksbergen!

Tom van Vliet

Tom van Vliet 21 Jaar, geboren in Woerden, woont al zijn hele leven lang in Oudewater. Waar hij begonnen is aan het schaatsen en het skeeleren. Vanaf jonge leeftijd werd dit zijn ding en hij heeft er nog telkens veel plezier aan. Tom studeert in Utrecht aan de Hogeschool Utrecht op de opleiding Fysiotherapie (1ste Jaar, hopelijk 2de jaar bij het begin van het schaatsseizoen). Tom is in de zomer vaak op de skeelers te vinden en probeert hij hier ook zijn best te doen op zowel landelijk als soms Europees niveau (europacups). Dit vindt hij super leuk in is volgens hem dan ook een zeer goede basis voor het marathon schaatsen. Het marathonschaatsen is dan ook waar hij zich mee bezighoud in de winterperiode, en zal dit seizoen voor het 4de jaar van start gaan bij de Beloftes. Afgelopen jaar werd hij 9e op het NK! Hij hoopt  nog vele jaren te kunnen schaatsen. Met de ambities om sterker en sneller te worden en misschien zelfs wel eens te winnen!

 “Forget the miles,

Remember and embrace

the glory and joy”

Joost Schipper

Hoi! Ik ben Joost Schipper, 21 jaar oud en ik woon nu twee jaar op kamers in Utrecht. Ik volg de opleiding tot fysiotherapeut aan de HU. Ik heb van jongs af aan geschaatst. Eerst achter op het slootje op mijn Zandstra’s, maar later ook op de kunstijsbanen in Alkmaar en Hoorn. In Hoorn ben ik dan ook op m’n twaalfde begonnen bij een schaatsclub. Eerst reed ik wat langebaanwedstrijden, maar al snel reed ik ook de marathons in Hoorn. Zo kwam ik bij de marathonselectie in Hoorn terecht. De laatste twee jaar heb ik bij de marathonselectie van Utrecht getraind en reed ik in het 6-banentoernooi.

Afgelopen seizoen mocht ik al een aantal doorstroomwedstrijden meerijden met Arktika, waardoor ik al een goed beeld kreeg van de B-wedstrijden en het rijden als team. Het hoogtepunt van het afgelopen seizoen was voor mij de eerste doorstoomwedstrijd op mijn thuisbaan in Utrecht. 

Ik hoop aankomend jaar sterker te worden en nog veel te leren over het koersen. Ik kijk vooral uit naar de natuurijswedstrijden op de Weissensee of als het even kan zelfs in Nederland.

Talita van Hartskamp

Hoi allemaal! Mijn naam is Talita van Hartskamp, geboren in Beemte-Broekland en woonachtig in Utrecht.

De meeste van mijn ijsuren heb ik gemaakt op ijsbaan de Scheg in Deventer. Het langebaan schaatsen heb ik enkele jaren geleden vaarwel gezegd en ik ben mij gaan focussen op het marathonschaatsen. Hierbij verwierf ik al snel nummer 13 en deze draag ik nog steeds met trots. Afgelopen seizoen was mijn debuut bij in de  Arktika ploeg, maar helaas eindigde mijn seizoen al in november in de kussens in Hoorn. Inmiddels ben ik weer hard aan het trainen en hopelijk ben ik aanstaande winter weer top fit! Ik hoop dit jaar gezond en wel af te reizen naar de  Weissensee, want afzien met een goed uitzicht bevalt me wel 😉 Verder is mountainbiken een grote liefde en mag ik mezelf ook graag vermaken op de kleine wieltjes.

Naast schaatster ben ik vooral student. Inmiddels heb ik mijn BSc biologie binnen en hoop ik snel een master te kunnen gaan volgen.

Eline Stubert

Hoi! Ik ben Eline Stubert, schaatsfanaat en junior architect in Rotterdam. Tijdens mijn studie Bouwkunde aan de TU Delft heb ik mijn draai gevonden bij de studenten schaatsvereniging Effe Lekker Schaatsen (ELS). Na een jaartje  verenigingsbestuur en vele langebaanwedstrijden later werd mijn aandacht getrokken door het marathonschaatsen. Ik had tijdens langebaanschaatsen moeite met de tunnelvisie van mijn medeschaatsers. Dit is volledig anders bij marathon, waar samenwerken, lange tijd afzien en prachtige ontknopingen de wedstrijd minder eentonig maken.

Mijn hart voor sport is voor mij toch de prachtige techniek van het schaatsen, wat na vele jaren nog steeds een bron van motivatie is om beter te worden. En in de zomer de lange rondes op de fiets in Nederland en in de bergen. Aankomend seizoen is mijn ambitie om tussen deze bergen op de Weissensee mee te kunnen koersen. Daarnaast kan ik als architect (in wording) binnen dit team goed mijn rol vervullen als grafisch vormgever. Afgelopen jaar heb ik voor het eerst met Marathonteam Arktika kunnen meekoersen, dit jaar wil ik mij ook meer voorin het peloton laten gelden. Ik heb er onwijs zin in om tactisch mijn ploeggenootje of mijzelf als eerste over de streep te trekken!

Demi Benschop

Hoihoi! Ik ben Demi Benschop, 21 jaar oud en kom uit Montfoort. Waar ik begonnen ben met het skeeleren heb ik een aantal jaar geleden mijn skeelers in de winter omgeruild voor de schaatsen. Het schaatsen was voor mij een mooie gelegenheid om de winter goed door te komen en fris aan het zomerseizoen te beginnen. Inmiddels bevalt het schaatsen mij zo goed dat ik wekelijks mijn rondjes rijd op de ijsbaan in Utrecht. Het spelletje en rijden in een peloton vind ik erg leuk.

Komend seizoen zal ik namens Arktika rijden in de beloftencompetitie. Hier hoop ik lekker mee te gaan koersen en aanvallender te gaan durven rijden. Ik heb er erg veel zin in 😊.

Naast het schaatsen ben ik werkzaam als verpleegkundige en volg ik de HBO-V opleiding aan de Hogeschool in Utrecht.

Famke Gerritsen

Hoi, ik ben Famke Gerritsen ik ben 19 jaar en ik kom uit Aalsmeer.

Mijn eerste rondjes reed ik op de Jaap Eden ijsbaan, daarna ben met de Kudelstaartse IJsvereniging STGVZOD op de ijsbaan in Haarlem gaan rijden, waar ik uiteindelijk ook in de marathonselectie van Haarlem terecht kwam.

Eerst reed ik vooral langebaan wedstrijden en later kwamen daar ook (mini)marathons bij.

Uiteindelijk vond ik de marathons zo leuk dat ik vanaf vorig jaar me vooral daarop ben gaan focussen en  heb ik het langebaanschaatsen een beetje links laten liggen. Het mooie aan marathons rijden vind ik vooral ‘het spelletje’ en dat er zoveel kan gebeuren in een wedstrijd. De gene die met de sterkte benen bij de start staat is niet persé ook de gene die het eerst over de streep komt, en dat vind ik er juist het leuke aan.

Verder ga ik volgend jaar beginnen met de opleiding psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Ik rijd dit seizoen voor het eerst bij team Arktika en het word mijn eerste jaar bij de beloftes. Ik heb erg veel zin om een mooie zomer te draaien en daarna met het team aan de start te staan op het ijs :).