Wedstrijdverslag (m) #3: Aanvallen sparen

KPN Cup 3 – De Scheg, Deventer

Het was weer zo ver zaterdag avond: Tijd voor marathonschaatsen! De derde wedstrijd van het seizoen mochten de heren afreizen naar het Deventer, na de chaotische reis van vorige week lieten we dit niet nogmaals gebeuren en waren we allemaal ruim 100 minuten voor de wedstrijd aanwezig. Hierdoor konden de mannen in alle rust even samen met ploegleider Wop en het Instagram team Jolien en Mark de wedstrijd voorbespreking.

Uit deze voorbespreking namen we de positieve dingen van de afgelopen wedstrijden mee en verfijnde we onze tactiek op de puntjes die nog wat aandacht nodig hadden. Zo begonnen we om 17:45 de wedstrijd met 100 ronden op de teller. En werd de wedstrijd aangevlogen door een onverwachte uitloop van Tom die gedurende zijn 2 ronden voor het peloton weer voor speakerpunten heeft gezorgd. Vervolgens bleef het de hele race spannend zo werd er regelmatig harde rondes gereden en zijn er meerdere aanvallen gedaan om een ronde voorsprong te krijgen. Ook waagde Martijn het erop, maar na een nette ontsnappingspoging werd het tempo er goed ingehouden en bevonden de Arktika mannen zich in een benauwde situatie met het peloton in een lint van bijna 200 meter. We hadden helaas een plekje gekregen in het tweede deel van het lint, en was het dus even met samengeknepen billen kijken voor Wop, om vervolgens te zien dat gelukkig het peloton weer bijeen kwam.

Hier maakte de mannen goed gebruik van en schoven in het laatste deel van de wedstrijd weer netjes naar voren. Zo ook Viktor die zijn wedstrijd zuinig was begonnen, maar hij was eindelijk op stoom.  Om een massa sprint voor te zijn en de finale vast warm te maken, werd er een aanval gedaan met nog 15 ronden op de teller. Helaas werd deze aanval ook weer snel dicht gereden door de knechten van de sprinters en ging het peloton dus met zijn allen de laatste 5 ronden in.

Wederom werd de wedstrijd afgesloten met een spannend positie spel en een harde sprint. Door al het duwen en trekken was een goede positie dus van uiterst belang, en deze positie  behouden was een nog grotere uitdaging. Toch ging dit voor de mannen weer een stuk beter dan de vorige wedstrijden, zo kon Tom met een laatste ronden van 27.9sec zichzelf naar een eerste top 10 klassering rijden en eindigde hij op een nette 8ste plaats. Martijn die in de finale zich ook een stuk comfortabeler voelde eindigde op een strakke 32ste plaats. En Viktor die voor de finale alles op alles had gezet heeft de wedstrijd nog in het peloton uit gereden en eindigde met een 43ste plaats. Zo werd de wedstrijd uitgereden door een 68 man.  Er waren een stuk of twintig rijders die door de drukte en het ijs de wedstrijd eerder moesten verlaten, dit door een val of door de snelle meedogenloze wedstrijd die er gereden werd.

100 ronden (40Km) werd in 56:04minuten gereden: Gemiddelde snelheid 33.6sec (42.8km/h) per rondje.